Складно знайти людину, яка б не любила піцу. Ця страва передбачає таку різноманітність способів приготування, що можна догодити за смаковими якостями кожному. Залежно від списку інгредієнтів, піца може бути ситною або навпаки дуже калорійною, гострою чи ніжною на смак та багато іншого. Часто її замовляють на обід та вечерю додому чи офіс, для організації заходів, пікніків та інше. Така широка галузь використання пояснює її популярність. Але багатьох також хвилює, наскільки ця страва шкідлива чи корисна. Розповімо про це докладніше.

Піца: користь та шкода - фото 1

Як знизити рівень шкідливості піци?

Піца — це дуже смачна, ще й корисна для здоров'я страва. До складу піци входять тісто, соус та начинки, які містять безліч корисних речовин. Наприклад, тісто містить вуглеводи, які є основним джерелом енергії організму. А класичний томатний соус містить помідори, багаті антиоксидантами, вітаміном С і калієм. Навіть піца, приготована не в сезон цих овочів, також відрізняється такими корисними властивостями, оскільки піцерії активно використовують консервовані у власному соку томати.

Білий соус теж вартий вашої уваги, оскільки готується на основі ніжної сметани з великою кількістю зелені.
Начинки можуть містити м'ясо, рибу, овочі та фрукти, які також є джерелами білка, вуглеводів та різних вітамінів. Можна і самостійно оцінити корисність страви, оскільки під час замовлення піци на сайті вказується докладний перелік всіх інгредієнтів, вага та способи приготування.

Проте, піца також може бути шкідливою для здоров'я, якщо не встановити у її вживанні певних обмежень. Наприклад, тісто може містити багато жирів та калорій, що провокує набір зайвої ваги. Щоб це передбачити, вибирайте тісто, що готується без використання дріжджів. Також віддавайте переваги стравам, приготованим на основі борошна найвищого гатунку. Деякі піцайоло, щоб надати піці красивого золотистого відтінку і зробити хрумкішою, додатково ще використовують кукурудзяне борошно. Вона корисніша і менш калорійна.

Соуси можуть містити багато солі та цукру, що також шкідливо для здоров'я. Але це лише за умови, що кухар під час приготування використовує готові соуси. Вони дійсно висококалорійні та містять багато тваринних жирів, що може призвести до підвищеного рівня холестерину. Тому віддавайте перевагу тим організаціям, які готують соус виключно самостійно.

Крім того, піца може містити алергени, такі як глютен, лактоза та інші інгредієнти, які можуть спричинити алергічні реакції у деяких людей. Тому людям, які страждають від алергії або непереносимості деяких інгредієнтів, перед замовленням конкретної страви варто уважно ознайомитися з переліком компонентів. Пам'ятайте, завжди можна попросити кухаря не додавати певні інгредієнти. До того ж піца - страва, яка має настільки багато різних способів приготування, що можна знайти своє, навіть у готовому переліку пропозицій.

Також слід враховувати, що піца може містити багато солі та жирів, що шкідливо для людей, які страждають від високого тиску чи серцево-судинних захворювань. Тому людям з такими захворюваннями рекомендується обмежувати споживання піци, а також вибирати страви, у складі яких переважають овочі.

Якщо стежите за фігурою, але хочете поласувати піцою, не варто собі відмовляти. Щоб не додати в об'ємах, вибирайте страви з овочами, дарами моря та інші легкі варіанти. Якщо ви віддаєте перевагу конкретній піці, але вона відрізняється вельми калорійним складом, то варто обмежити кількість шматочків і час її вживання — перша половина дня оптимальніша.

Піца: користь та шкода - фото 2

Піца - це смачна і популярна страва, шкідливість і корисність якої можна регулювати самостійно. Щоб отримати максимальну користь від неї, вибирайте натуральні інгредієнти, обмежте кількість солі та жирів, а також не зловживайте її вживанням.