Заморожування продуктів на зиму – дуже популярний спосіб отримати смачні і корисні фрукти та овочі, заповнити нестачу вітамінів. Заморожені помідори для піци – яскравий приклад. Досвідчені любителі приготування смачної піци знають, що можна завчасно запастись томатами в літню пору, коли їх якість знаходиться на найвищому рівні.
Чи можна заморожувати помідори для піци
Існує кілька міфів, пов'язаних з заморожуванням продуктів. Спробуймо розібратися.
Заморожені продукти втрачають корисні властивості
Це твердження помилкове. У процесі сильної заморозки всі живильні елементи, навпаки, зберігаються в повній кількості. Частина вітамінів може загубитися, якщо було проведено неправильне розморожування. Досвідчені кухарі рекомендують починати готувати продукти у замороженому вигляді або перед приготуванням виставити їх з морозилки до холодильника. Це дозволить провести розморожування більш плавно і не порушити структуру. Повторно заморожувати помідори не слід: вони втратять структуру волокон та смакові якості.
Заморожування допомагає вбивати бактерії
І знову не так. За низьких температур бактерії не гинуть, а просто тимчасово знижують свою активність. При розморожуванні вони знову прокинуться. Тим більше не вийде врятувати зіпсований цвіллю продукт.
Заморожування дозволяє зберігати продукти скільки завгодно
Існує і така думка, але теж повз. Як правило, для овочів, до яких відносять томати, термін зберігання не перевищує рік.
Що слід врахувати при заморожуванні помідорів для піци
Для заморожування підходять помідори, які мають щільну шкірку і добре зберігають форму.
Сам процес можна поділити на кілька стадій:
- Відбір. Підходять лише стиглі, не перестиглі плоди без видимих дефектів. Окремо сортують за габаритами.
- Підготовка. Кожен плід ретельно відмивають під проточною водою, дають обсохнути, усувають плодоніжку. Залежно від обраного способу заморожування плоди ріжуть, бланшують, збивають у блендері.
- Шинкування. Для цього підходить тільки ніж з тонким гострим лезом.
- Заморожування. Підготовлені заздалегідь та відсортовані плоди викладають у морозильну камеру порційно.
Для поліпшення підсумкового результату нарізані кільцями або на часточки томати слід викласти на паперовий рушник і дати трохи підсохнути. Особливі вимоги висуваються до ємностей зберігання. Вони повинні бути максимально герметичними, щоб зберегти поживні властивості томатів для піци в повному обсязі.
Заморожені томати найкраще зберігаються за температури не вище –18°C. Сучасні морозильні камери мають функцію суперзаморозки, призначення якої максимально швидко знизити температуру до -24 ° C для досягнення чудового ефекту.
Щоб заморожені продукти не стали кашею після розморожування, для приготування страв останнє не підходить.
Як можна заморозити томати для піци
Застосовують кілька способів, розглянемо основні.
Кружочками
Шинковка томатів кружальцями надає їм привабливого вигляду. Такий спосіб застосовують при заготівлі помідорів для піци. На корж їх розкладають у замороженому вигляді разом з іншими інгредієнтами.
Процес заморозки виглядає так:
- томати слід нашаткувати кружальцями не товще 4 мм;
- дочекатися, доки стіче сік;
- потім розкладають їх рівномірно, в один шар;
- поміщають у морозильну камеру мінімум на 4 години.
Готові томати сортують по контейнерах порційно. Розрахунок такий: одна порція – одна страва.
Шматочками
Цей метод підходить для плодів зі шкіркою та без. Якщо хочете без неї, тоді проведіть бланшування томатів для піци наступним чином:
- нанесіть надрізи у формі хреста, складіть овочі в ємність;
- додайте окріп, дайте постояти близько хвилини;
- вийміть плоди, видаліть шкірку;
- помістіть їх у друшляк, щоб позбутися зайвої рідини;
- розкладіть рівномірно на дошці;
- помістіть у морозильну камеру, дочекайтеся повного затвердіння;
- розфасуйте по контейнерам або пакетам для зберігання.
Заморожені помідори шматочками чудово підходять для тушкованих страв, зокрема для рагу.
Ціліком
Для цього підходять чері. Алгоритм наступний:
- промиті плоди позбавте плодоніжки;
- розкладіть їх на паперовий рушник, щоб позбутися вологи;
- підсохлі томати помістіть у зип-пакет, а потім у морозилку;
За кілька годин потрібно поворушити пакет, щоб томати не злиплися.
Як бачите, заморожування помідорів для піци не викличе проблем. Використовуйте отримані рекомендації та насолоджуйтесь смачними та корисними продуктами цілий рік!