Додавання спецій в тісто – спосіб надати особливий смак та аромат. Існує безліч різних спецій, які можна використовувати при приготуванні. Розглянемо найпопулярніші та їх особливості.
Спеції, які покращують смак будь-якої піци
Піца без спецій може вийти занадто прісною або навпаки надмірно нудною. Коли відчуваєте, що в цілому піца смачна, але, щось не вистачає, причина, можливо, криється в неправильно підібраних спеціях.
У приготуванні піци часто використовуються такі спеції:
- сіль та цукор;
- коріандр;
- кунжут;
- кмин;
- розмарин;
- базилік.
Перша і найпопулярніша спеція для тіста – сіль. Додається в тісто для надання йому смаку та регулювання ступеня підйому. Сіль також допомагає зберегти свіжість протягом тривалого часу. Використовується у всіх країнах світу, де готують хліб та випічку. Важливо правильно регулювати кількість, а також вибирати класичну без додаткових добавок.
Тоді як цукор додається для надання солодкості, а також допомагає прискорити процес бродіння. Цукор допомагає зберегти свіжість тіста протягом тривалого часу. Невелика кількість використовується практично в усіх рецептах приготування піци.
Коріандр додають для аромату та смаку. Найчастіше його застосовують в азіатській, індійській та середземноморській кухнях. Ця спеція має специфічний аромат і надає смаку. Оскільки відрізняється яскравим ароматом та насолодою, то добре поєднується з начинками для тіста з легким та ніжним смаком. Найкращим чином комбінується з сиром фета, овочами чи куркою. А ще чудово міксується з куркумою чи куміном — і тоді страва по смаку виходить насиченою.
Використовується також і кунжут для надання тісту горіхового смаку та хрусткої текстури. Найчастіше його можна побачити в китайській, японській та південно-азійській кухнях. Ця спеція з ніжним горіховим смаком та ароматом, тому її потрібно додавати до неї менш пікантні начинки. Добре з кунжутом поєднується курка чи яловичина. Можна міксувати з імбиром або часником, щоб додати страві складніший смак.
Популярний при приготуванні піци і кмин. Загалом спецію часто додають у різні види випічки. Особливо, якщо страва відноситься до середземноморської, індійської та мексиканської кухні. Для кмину характерний терпкий смак та аромат, тому поєднується з яловичиною та картоплею.
Нерідко у піці можна побачити розмарин. Ця спеція користується попитом у середземноморських стравах. Додається до начинок на основі овочів та курки. Комбінується з такими спеціями, як часник та базилік.
Базилік використовується в італійській кухні. Характерний яскравим ароматом та солодкуватим смаком. Краще його додавати, якщо в піці є скибочки свіжого томату та моцарелла. А гурманам пропонується базилік комбінувати з орегано чи чебрецем.
Професійні кухарі часто створюють унікальні мікси спецій, комбінуючи між собою різні варіанти. Щоб спростити це завдання для тих, хто готує піцу в домашніх умовах, багато виробників пропонують придбати спеціальні мікси для піци - італійські трави та інше.
Спеції – важливий інгредієнт у кулінарії, який надає стравам унікального смаку та аромату. Кожна спеція має власний набір ароматичних та смакових властивостей, які можуть значно змінити смак. У приготуванні піци вони також відіграють важливу роль, тому варто додавати до неї улюблені спеції, щоб отримати досконалу страву. Поєднання спецій з начинками для тіста може створити унікальний та цікавий смак, який дивуватиме гостей. Спробуйте використати різні мікси, щоб створити власний унікальний рецепт.