Знайти людину, яка б не любила піцу складно, оскільки ця страва готується різними способами. Отже легко можна підібрати оптимальну рецептуру для кожного. Великою популярністю в піці користується карамелізована цибуля, оскільки надає страві неповторного смаку і аромату. Приготування карамелізованої цибулі нескладне, але потребує певного часу та уваги.
Способи приготування
Багато кулінарів використовують при приготуванні піци саме карамелізовану цибулю, оскільки не всі клієнти готові миритися з її гоструватим смаком та специфічним запахом. Після карамелізації залишається тільки його приємна гострота без таких неприємних характеристик як запах, гіркий післясмак та ін. Карамелізовану цибулю точно оцінять гурмани. І ті клієнти, які вважають за краще відмовлятися від неї у своїх стравах.
Приготувати карамелізовану цибулю пропонується різними способами. Розглянемо найпопулярніші – класичний і без додавання цукру.
Класичний рецепт
Для початку візьміть кілька великих цибулин і наріжте тонкими півкільцями. Далі знадобиться сковорідка, яку потрібно розігріти з невеликою кількістю олії. Після цього додайте цибулю в сковороду і обсмажуйте на середньому вогні, постійно помішуючи, поки не стане м'якою і прозорою.
Потім додайте невелику кількість солі та цукру – це допоможе посилити смак та прискорити процес карамелізації. Продовжуйте готувати на середньому вогні, помішуючи час від часу, поки не набуде золотистого кольору і солодкуватого аромату. Цей процес триватиме близько 20-30 хвилин. Важливо весь цей час стежити за цибулею, щоб вона не згоріла.
Як тільки набуде потрібного кольору, просто вимкніть вогонь і дайте охолонути. Тепер карамелізована цибуля готова до використання в приготуванні піци. Вона додасть страві неповторний солодкуватий смак та аромат, який чудово поєднується з іншими інгредієнтами.
Без цукру
Найпростіший спосіб карамелізувати цибулю - це, звичайно ж, додати цукор. Але це можна зробити і без нього. Це відмінний варіант для тих, хто обмежує себе у його вживанні. Також цукор при карамелізаціі часто сильно впливає на смакові якості піци в цілому, тому альтернативні варіанти приготування завжди актуальні.
Процес карамелізації тривалий і вимагає максимальної уваги, тому не всі піцерії готові запропонувати такий спосіб додавання цибулі до страв. Але деякі піцерії готові хитрувати і використовувати воду та харчову соду, щоб отримати необхідний результат якнайшвидше і без особливих зусиль.
Додавання соди збільшує pH, тому процес карамелізації прискорюється. Цибуля відразу стає м'якшою. Сода також гарно впливає на смак – гіркота йде. В результаті вона виходить смачною і солодкою, і для цього не потрібні додаткові підсолоджувачі такі як мед або цукор. Такий спосіб підготовки цибулі до приготування піци зручний тим, що його можна зберігати в холодильнику до 3-х днів або в морозилці до місяця без втрати смакових якостей.
При такому способі карамелізації важливо мати сковороду з антипригарним покриттям. Також знадобиться кришка для сковороди.
Цибулю, очищену, помиту і нарізану півкільцями, перекладіть в холодну антипригарну сковороду, посипте сіллю, додайте воду і трохи олії. Далі доведіть до кипіння. Як тільки вода закипить, накрийте сковороду кришкою. Прогрівайте таким чином, поки повністю не випарується вода, а сама цибуля не почне підсмажуватися. Після цього зніміть кришку, зменшіть вогонь і готуйте так 30 секунд, не перемішуючи. Далі обсмажуйте ще 15-20 хвилин.
Поки цибуля обсмажується, підготуйте суміш для заливання. Для цього змішайте чайну ложку соди у склянці води, ретельно перемішайте. Коли цибуля стане м'якою і досить обсмаженою, влийте суміш харчової соди з водою і готуйте ще хвилину, постійно помішуючи. Після цього цибулю можна використовувати для приготування піци.
Піца — страва, яка не вимагає додаткової реклами, оскільки всі знають про її поживність, прекрасні смакові якості, комфортний спосіб вживання та інші переваги. Але, щоб страва не набридла і завжди подобалася, варто враховувати різні способи її приготування. Використання карамелізованої цибулі значно покращує смакові якості піци.