Піца подобається багатьом. І щоб вона дійсно прийшла до смаку всім членам сім'ї, друзям та ін, важливо при приготуванні врахувати якнайбільше деталей. Одним з основних моментів, що впливає на її смак, є тісто. Але як правильно його вибрати? Адже існує безліч видів, кожен з яких має свої переваги та недоліки. Про це розповідаємо докладніше.

Яке тісто купити для піци - фото 1


Види тіста для піци та їх особливості

Піца як страва існує вже давно і незважаючи на те, що італійці досягли найбільших успіхів у її приготуванні, має великий попит у всьому світі. Мешканці з різних куточків світу не лише дотримуються класичної рецептури, а й додають ті спеції та інгредієнти, які часто повторюються в їхній національній кухні. Тому кожна піца – це окрема історія.

У приготуванні тіста також передбачаються множинні варіанти. До найпопулярніших видів відносять:

  • класичне дріжджове;
  • з пряним ароматом на основі пива;
  • на оливковій олії;
  • на молоці.

Кожен варіант надає піці особливий смак та текстуру.

Дріжджове

Найпоширеніше тісто для піци – дріжджове. Має м'яку та пухнасту текстуру, що робить його ідеальним для тонкої та хрусткої скоринки. Для його приготування потрібно змішати борошно, дріжджі, цукор, сіль та теплу воду. Потім вимісити та залишити на 30-40 хвилин для підйому. Працювати з ним важливо акуратно, щоб воно справді піднялося і в результаті піца вийшла повітряною. Для цього необхідно тісту виділити тепле місце без протягів. А щоб воно не сохло під час витримки, накрити паперовим рушником.

Перевага дріжджового в його м'якій текстурі та здатності швидко підніматися. Однак, недоліком може бути те, що при випіканні скоринка може вийти занадто товстою і не хрумкою. Тому деякі любителі піци відмовляються їсти скоринку, залишаючи її на тарілці. Але певні піцерії вирішили цю проблему, пропонуючи додаткову начинку для бортиків — сирна найбільш популярна, але є й інші варіанти.

Яке тісто купити для піци - фото 2

На пиві

Тісто на основі пива для приготування передбачає змішування борошна, пива, солі та цукру. Таке тісто має більш густу текстуру, ніж дріжджове, що робить його ідеальним для товстої та соковитої скоринки. З таким тістом піца набуває особливого смаку та аромату. Якщо скоринка для деяких клієнтів занадто жорстка, то також можна замовити бортик з начинкою. Оскільки пиво має досить сильний смак і властивий для цього напою запах, то краще вибирати не менш насичені начинки для бортиків. Це можуть бути гриби з сиром, м'ясо і навіть копчена курка.

На оливковій олії

Тісто на основі оливкової олії передбачає класичний спосіб приготування, але вже з невеликою кількістю оливкової олії. Таке тісто має більш гладку текстуру, ніж дріжджове, що робить його ідеальним для тонкої та хрусткої скоринки. Вона вже не хрумтить, а навпаки відрізняється тонкістю і крихкістю. Цей варіант приготування тіста особливо сподобається тим, хто вважає інші варіанти занадто сухими.

На молоці

Якщо любите вершковий смак, спробуйте тісто для піци на основі молока. Для його приготування потрібно змішати борошно, молоко, дріжджі, цукор та сіль. Ніжність смаку та текстури гарантовані.

Як вибрати правильне тісто для піци? Все залежить від ваших уподобань та бажаного результату. Якщо хочете отримати тонку і хрумку скоринку, то краще вибрати дріжджове або на основі оливкової олії. А для соковитої та м'якої скоринки приготуйте тісто на основі пива чи молока.

При виборі основи для тіста потрібно також орієнтуватися на начинку. Класичне дріжджове вважається універсальним варіантом. Тоді як на пиві вимагає вже більш гострих та пікантних компонентів. З молочним тістом відмінно поєднується курка та овочі. А на оливковому – типові інгредієнти для приготування італійської піци: оливки, томати, каперси, базилік та інше.

У будь-якому випадку, правильний вибір тіста для піци – це головний фактор у створенні смачної та апетитної страви. Тому експериментуйте, щоб підібрати свій ідеальний варіант.