Вирішили замісити тісто на піцу? А мокрих чи сухих дріжджів вдома немає? Може вирішили схуднути? Дієтолог розповів, що у дріжджовому тесті дуже багато калорій. Як же вчинити? Чим дріжджі можна замінити?

Якщо Ви часто маєте справу з дріжджовою випічкою – це завдання буде легко вирішити. Для тих, хто необізнаний, ми докладно розповімо про всі особливості заміни дріжджів.

Чим можна замінити дріжджі для піци - фото 1

Найпопулярніші замінники

Найпоширенішим замінником дріжджів служить кондитерський розпушувач. Це суміш винного каменю з харчовою содою. Деякі кухарі міняють дріжджі на крохмаль.

Другим за поширеністю замінником вважають кисломолочні продукти:

  • кефір 2-3 денної давності;
  • ряжанка;
  • сметана;
  • кисле молоко;
  • сироватка від приготування сиру.

Третім за значимістю виступає - харчова сода з застосуванням кислот. Кислоти потрібні при активації хімічної реакції. Застосовують такі кислоти – лимонну, лимонний сік, столовий, яблучний оцет. Гасити соду кислотою краще у воді, щоб бульбашки від реакції максимально потрапили в тісто.

Четвертий за рахунком – саморобна закваска (опара) – готуватиметься 5 днів. При її застосуванні у замішуванні потрібно зменшувати об'єм води, вагу борошна з основного рецепту. Існує швидка опара, але її роблять за допомогою дріжджів чи заквасок.

П'ята заміна – залишки дріжджового тіста. Деякі господині зберігають старе тісто примороженим та додають до нового замісу. Від нового замісу залишають небагато, додаючи в кожен наступний заміс частину попереднього.

Найбільш хитромудрий рецепт заміни дріжджів – закваска з картоплі, яблучного соку, газованої води, пива, розсолу. Можна використовувати домашній розпушувач – суміш лимонної кислоти, соди, пшеничного борошна.

Плюси та мінуси заміни дріжджів

При заміні мокрих або сухих дріжджів на щось інше тісту не дають відстоюватися, а відразу після замісу формують, випікають. Так роблять, щоб бульбашок повітря залишилося більше, і тісто не перетворилося на підошву. Всі замінники дають легку кислинку, тому варто трохи підсолоджувати тісто, якщо кислинка не подобається.

Ідеальної заміни дріжджів немає. Смак, структура тісту відрізнятимуться. Замінити дріжджі можна в будь-якій піці, крім неаполітанської. Тісто до неї готують виключно на мокрих дріжджах.

Технологія замішування дріжджового та бездрожжового однакова, відмінність – складові. Борошно перед початком роботи обов'язково просівають через сито, щоб усунути небажані грудочки, забруднення. Це роблять, щоб наситити борошно повітрям, щоб тісто вийшло пишним.

Чим можна замінити дріжджі для піци - фото 2

Необхідність змінювати дріжджі для піци виникає при проблемах травлення, правильному харчуванні, схудненні. Спортсмени при активній фазі підготовки до змагань намагаються уникати дріжджового тіста, але спокуса побалувати себе смачною, корисною їжею залишається.

Спробуйте приготувати бездрожжеве тісто для піци. Результат Вас порадує! Це божественно смачно, неймовірно корисно! Урізноманітнюйте смаки улюбленої піци!