Бажаєте приготувати піцу на тонкому коржі з хрусткими краями? Саме цей рецепт приготування тіста для коржів на піцу Вам підійде. Також його оцінять люди, які часто відчувають печію. Ми намагатимемося розкрити всі важливі особливості та хитрощі приготування такого тіста.
Насамперед розглянемо найпростіший рецепт тіста на соді. Час на приготування - менше 40 хвилин.
Основні складові:
- молоко – 150 мл;
- борошно пшеничне – 2 склянки;
- рослинна олія – 3 столові ложки;
- сода харчова - 1 чайна ложка;
- сіль - 1 чайна ложка;
- яйця – 1 штука.
Нагадаємо важливий секрет: борошно потрібно просіяти через сито! Ця процедура допоможе очистити сировину від зайвих грудочок, сміття. Також це допоможе наситити борошно додатковим повітрям. В результаті тісто виходить повітряним та м'яким. Не шкодуйте часу на маніпуляцію – це покращить якість кінцевого продукту.
Приступимо до приготування.
Додаємо слідом яйце, сіль, соду. Совісно розмішуємо до однорідного стану виделкою, ложкою, вінчиком.
В отриману рідину маленькими порціями (5-7 столових ложок) вводимо борошно. Ложкою відразу замішуємо тісто. Наприкінці воно має стати густим. Ложкою буде місити незручно. На стіл, завчасно посипаний борошном, викладаємо тісто. Місимо до кінця – воно має стати піддатливим та еластичним. Тісто збираємо в ком.
Витираємо стіл від залишків борошна. Соняшникову олію наливаємо на стіл. Тісто кладемо на налите масло. Місимо до моменту вбирання всієї олії. Тісто виходить еластичне, що не липне до долонь. Залишимо ком відпочити на 30 хвилин. Потім можна сформувати корж на піцу з улюбленою начинкою.
Щоб сода спрацювала набагато краще її можна активувати кислотами. Наприклад, лимонною кислотою чи соком, яблучним чи столовим оцтом. Робити це потрібно в рідині, щоб бульбашки пішли в тісто і принесли користь.
Замість молока можна застосовувати воду, кефір, сироватку, ряжанку, кисле молоко, сметану. Всі продукти для приготування мають бути кімнатної температури.
Альтернативні варіанти тіста на соді
Є також рецепти з застосуванням вершкового розтопленого масла (маргарину) та сметани. Замість молока кладуть сметану, замість рослинної олії – маргарин. Інші складові без змін. Розтоплене вершкове масло потрібно охолоджувати до кімнатної температури, щоб не зварити яйця та борошно.
Варто пам'ятати, що сметани має йти 100 грамів, а розтопленого маргарину – від 100 грамів. Якщо берете жирну сметану, трохи розбавте її водою. Нагадаємо, що борошно може йти більше чи менше. Залежить це від самої муки та крупності яєць.
Бачите, як легко приготувати тісто на соді для піци. Готуйте та дивуйте своїх близьких, сусідів, гостей. Не забувайте, що при застосуванні різних технологічних процесів з тих самих продуктів будуть виходити різні за смаком страви. Експериментуйте та радуйте себе смачними блюдами.