Піца без сметани і майонезу - смачна страва, яка вийде менш калорійною порівняно з традиційним способом приготування, і корисніше. Відрізняється свіжим смаком і не містить зайвих калорій, що робить її ідеальним вибором для тих, хто стежить за своїм здоров'ям та параметрами фігури.
Особливості приготування
Приготування піци без сметани та майонезу потрібно розпочати з тіста. Для цього знадобляться яйце, півсклянки теплого молока, склянка пшеничного борошна та столова ложка оливкової або соняшникової олії на вибір.
Молоко обов'язково має бути теплим. Недостатньо просто дістати його з холодильника, потрібно ще й попередньо підігріти. А потім змішати його в глибокій мисці з яйцем та олією. Суміш потрібно інтенсивно збивати вінчиком, доки не утвориться піна. А потім акуратними рухами починати додавати муку, і поступово замісити еластичне тісто. Будьте готові до того, що борошно може знадобитися менше чи більше, ніж зазначено у рецепті. Все, ще залежить від того, який сорт і вид борошна обрали.
Розкатайте тісто в формі кола, візьміть пергаментний папір і покладіть його на деко. Змастіть улюбленим соусом і довільно викладати начинку. Можна таку піцу запекти в духовці, доки не утвориться красива золотиста скоринка. А можна і прискорити процес, просто приготувавши її на сковороді – накрийте кришкою та обсмажуйте 10 хвилин. За кілька хвилин до готовності відкрийте кришку і трохи збризкайте піцу водою. Рідина швидко випаровується, але страва вийде м'якою та соковитою.
При приготуванні піци на сковороді, зверніть увагу і на якість кухонного обладнання. Сковорода обов'язково повинна мати антипригарне покриття і тоді піца надбає ту саму скоринку. Оскільки суть піци без сметани та майонезу, насамперед, у її корисності, то не варто при її приготуванні додавати покупний соус. Його краще зробити самостійно, підійде навіть найпростіший.
Найпростіше зробити томатний соус. Для цього почистіть часник і наріжте пластинками, а цибулю півкільцями. На сковороді з товстим дном в оливковій олії обсмажте часник з цибулею до золотистого кольору, а потім додайте томатну пасту і готуйте ще хвилину. Влийте воду та перемішайте. Додайте сіль, цукор, сушений базилік чи інші улюблені спеції, перемішайте. Дайте соусу закипіти, але перед тим, як вимкнути, обов'язково скуштуйте на смак - якщо чогось не вистачає, обов'язково додавайте щось на свій смак. Але не забувайте про начинку: вибираючи солоні, перчені та інші інгредієнти, з соусом важливо не переборщити.
Можна в цю піцу також додати білий соус. Візьміть холодне молоко, щоб соус вийшов густим та однорідним. Натріть трохи пармезану, додайте мускатний горіх. Спочатку на сковороді на розтопленій вершковій олії обсмажте часник з прованськими травами. Влийте молоко і як тільки воно почне закипати, акуратними рухами додайте борошно. Посоліть і постійно помішуючи соус, дочекайтеся доки він не почне густіти. Можна додатково посолити, але будьте обережні, оскільки пармезан сам собою солоний.
Чому варто приготувати піцу без майонезу та сметани?
На перший погляд, така піца здається не найкращим варіантом у плані смаку. Деякі вважають, що таким чином страва виходить сухою і прісною. Але якщо дотримуватись простих рекомендацій у приготуванні, то ці моменти можна передбачити. Така страва відрізняється такими перевагами:
- не містить зайвих калорій та жирів, що робить його ідеальним вибором для тих, хто стежить за своїм здоров'ям;
- її можна їсти і холодною, і при цьому насолоджуватися тим самим досконалим смаком;
- не займає багато часу та сил у приготуванні, тому точно стане відмінним рішенням на будь-який прийом їжі і навіть для зустрічі гостей;
- поєднується з різними начинками, тому на її основі можна готувати зовсім різні піци, навіть свої улюблені.
Подаючи таку піцу, варто додатково прикрасити її зеленню, і тоді вона виглядатиме ще апетитнішою.