Під час приготування та подальшої подачі піци будуть потрібні спеціальні ножі, які отримали прізвисько піцерізок. Вони мають багато різновидів та назв, але призначення одне – нарізка піци.

Який ніж для піци краще - фото 1

Які вимоги висуваються до ножів для піци

Сучасний різак для піци має бути:

  • зручним у застосуванні;
  • виконаним з довговічних матеріалів;
  • безпечним для здоров'я оточуючих;
  • простим у догляді.

Кожен піцайоло сформував свої переваги, але є загальні вимоги, без яких результат застосування цього інструменту не може бути ідеальним, а іноді небезпечним.

Найпопулярніші види ножів для піци

Розрізняють велику різноманітність моделей, які мають переваги та недоліки. Кожна з них – витвір мистецтва. Ви зможете вибрати щось і для себе. Розглянемо основні.

Класичні ножі для піци

Виготовлені у вигляді колеса, з'єднаного з ручкою. Колесо чинить тиск на піцу і відбувається поділ на частини. Начинка при цьому не зміщується. Вважаються найпопулярнішою моделлю. Найчастіше леза виконані з нержавіючої сталі. Це робить їх гострими, простими у догляді, міцними та зносостійкими. Рукоятка може бути виготовлена з нержавіючої сталі або пластмаси. Зверху гума для комфортного хвату. Ножі виконані максимально ергономічно. Їх конструкція дозволяє знімати тиск з зап'ястя.

Який ніж для піци краще - фото 2

Ножі для піци з лезом, що гойдається

Зовні схожі на дворучну пилку. Їхнє лезо виконане у формі півмісяця з місцями для хвату з двох сторін. Розгойдуючись вперед-назад, вони поділяють піцу по всій її довжині. Вважається, що ці ножі забезпечують швидке нарізання страви. З недоліків великі габарити, через що можуть виникнути проблеми з нестачею місця для зберігання. Довжина леза знаходиться в діапазоні 12-18 дюймів.

Ножиці для піци

Використовуються як звичайні ножиці, але мають інший кут нахилу лез. Проблем із застосуванням виникнути не повинно. Щоправда, вручну мити їх не зручно. Заборона на миття в посудомийній машині відсутня. Нижнє лезо має пластикову вставку для відокремлення шматка.

На що звернути увагу при виборі ідеального ножа

Щоб не помилитися при виборі та не розчаруватися надалі, варто звернути увагу на такі важливі параметри:

  1. Матеріал виготовлення. Краще, якщо це буде нержавіюча сталь. У кінцевому продукті є гума, пластик, можливе дерево. При покупці варто віддавати перевагу моделям, які більш якісно виконані та пройшли сертифікацію.
  2. Дизайн. Існує кілька видів, як було сказано раніше. Вдалим вважається модель з використанням колеса.
  3. Безпека. Гостре лезо може завдати багато клопоту оточуючим при необережному поводженні. Щоб уникнути травм, деякі ножі мають вбудований захист. Він може бути виконаний у вигляді перегородки між рукояткою та лезом у моделі з колесом. Півмісяці обладнуються гумою чи іншим неслизьким матеріалом на верхній частині ручки.
  4. Зносостійкість. Огляньте матеріал виготовлення ножа, що сподобався, для піци перед покупкою. Використання дешевих матеріалів не говорить про довговічність. Хорошим вибором стане покупка моделі з гарантією від року та більше.
  5. Вартість. Багато хто любить економити, але все це закінчується виходом пристрою з ладу, зіпсованим настроєм та додатковими витратами. Не виключені і трагічні наслідки. Правильним рішенням буде купівля більш дорогого, але надійного та безпечного екземпляра. Ніхто не забороняє дочекатися знижки, якщо питання ціни стоїть гостро.
  6. Гігієнічність. Леза, які виготовлені з цілісного листа нержавіючої сталі часто не мають тріщин. Залишки їжі легко видаляються при митті, при цьому розмноження бактерій легко запобігти

Основні правила догляду

Мийка

Майже всі ножі можна мити в посудомийній машині. Їх можна розмістити в залежності від габаритів у відділеннях зі столовими приладами чи основних.

Не забувайте замочувати лезо відразу після використання. Не допускайте на ньому забруднень у вигляді тіста та начинки. За наявності сухих залишків їжі різак слід покласти в гарячу воду і додати дві-три краплі засобу для очищення посуду.

Нержавіюча сталь не обростає нальотом від води та не темніє від частого використання. Допускається поява вапняного нальоту, який видаляється за допомогою содової кашки та соку лимона. Зберігати ніж слід у сухому чистому місці.

Заточення

Згодом гострота леза може знизитися. Проблема ця вирішується досвідченим майстром або самостійно з точильним каменем. Спочатку відпрацьований шар видаляють великим зерном точильного каменю, потім обробляють дрібним.

Якщо дотримуватись цих важливих рекомендацій, проблем з ножем для піци виникнути не повинно!