Піца – типова страва італійської кухні. Сьогодні вона широко поширена у всьому світі. Вона смачна, але всі знають, що піца відноситься до продуктів швидкого харчування, які негативно впливають на здоров'я. Є десять способів зробити піцу не лише смачною, а й корисною.
Готуйте піцу вдома
Хоча більшості подобається ходити в піцерію за піцею, потрібно знати, що ця страва (особливо коли її подають у місті) – справжня калорійна бомба. Більше того, вона може містити хімічні речовини, які виявляться шкідливими для організму. Якщо ви хочете бути впевнені, що піца, яку їсте, не лише смачна, а й корисна – приготуйте її самі. Це вимагає часу та зусиль, але приготування домашньої піци може стати чудовим способом провести час з партнером чи дітьми.
Уникайте готових соусів
Хоча використання соусу може скоротити час приготування піци, не використовуйте цей варіант. Такі соуси часто містять консерванти, барвники, підсилювачі смаку чи аромати, які можуть зашкодити. Для приготування соусу для піци знадобиться лише томатна паста, зелень, сіль та оливкова олія. Ефект, який вийде, буде набагато кращим, ніж у випадку з готовим продуктом.
Не використовуйте очищене пшеничне борошно для замішування основи
У випадку традиційної піци основа зроблена з очищеного пшеничного борошна, яке не є найкориснішим. Якщо ви хочете, щоб піца була більш цінною, скористайтеся борошном грубого помелу, яке містить клітковину. Люди, які не хочуть споживати велику кількість вуглеводів, можуть спробувати приготувати нижню частину піци з цвітною капустою або пошукати інші замінники традиційного борошна.
Чим тонша основа, тим краще
Хоча більшість люблять піцу з товстим тестом, слід розуміти, що це справжня калорійна бомба. Отже, якщо ви хочете піцу і не хочете набирати вагу, зробіть основу тоншою.
Овочі повинні бути головним доповненням до піци
Якщо хочете, щоб піца була не тільки смачною, а й корисною, додайте до неї більше овочів. Вони містять велику кількість вітамінів та мінералів, а також клітковину, що регулює процеси травлення. Є багато овочів, які стануть чудовим доповненням до піци: перець, цибуля, помідори, шпинат, рукола, кабачки, броколі та різні види салату. Цікавими смаковими якостями може володіти і піца з буряком. Коли ви вирішуєте додати до піци рукколу чи салат, робіть це лише після випікання. Після термічної обробки вони висохнуть та втратять свої корисні для здоров'я (і смакові) якості.
Якщо м'ясо, то пісне
Багато хто не уявляє піцу без м'яса. Якщо подобається його їсти, не потрібно стримуватися - м'ясо дає білок, що легко засвоюється, який є основним будівельним блоком м'язів. Однак варто обирати нежирне м'ясо. У ньому менше калорій. Більше того, вживання надто жирного м'яса може негативно вплинути на смак піци. Жирне тісто виглядає неапетитним. Вибираючи м'ясо для піци, варто враховувати його склад. Чим менше в ньому консервантів та хімічних добавок, тим краще.
Використовуйте нежирний сир (наприклад, моцарелла)
Сир – невід'ємна частина піци. Від нього не можна відмовитися, але при виборі варто враховувати його теплотворну здатність та якість. Якщо ваша мета – приготувати здорову піцу, непогано було б використати нежирний сир, наприклад моцареллу. Перед покупкою сиру обов'язково перевірте його склад. Альтернатива для веганів – приготувати власний сир (можна використовувати кеш'ю), який за смаком та консистенцією нагадуватиме традиційний продукт.
Згадайте про трави
При приготуванні піци не можна забувати про трави. Вони надзвичайно ароматні і тому надають випічці неповторного смаку. Свіжі трави також дуже корисні. Їхнє додавання може полегшити перетравлення піци. До трав, які традиційно додають у піцу, належать базилік, часник, коріандр, орегано, чебрець, червоний перець, розмарин, чабер і навіть гірчиця (не забувайте використовувати трави в помірних кількостях).
Тільки вода та трав'яні чаї для піци
Піца нерозривно пов'язана з газованими напоями з коли. На жаль, пити дуже калорійну страву з напоями, що містять величезну кількість цукру – погана ідея. Якщо ви не змогли відмовити собі у піці, зупиніться на цьому. Вибирайте воду для пиття або трав'яні чаї, які покращують травлення.
Якщо ви замовляєте піцу, вас не повинні спокушати акції. Навіть якщо можна купити дві штуки за однаковою ціною, пам'ятайте, що вони містять величезну кількість калорій. Занадто багато піци може негативно зашкодити здоров'ю, тому купуйте рівно стільки, скільки вам дійсно потрібно.
З'їдаючи одну піцу кожні кілька місяців, ви не гладшаєте. Іноді це можуть собі дозволити навіть люди, що худнуть. Просто потрібно пам'ятати, що піца не має бути в меню постійно.