Класична піца – улюблена страва гурманів упродовж багатьох століть. Як правило, її основа круглої форми, а тісто тонке, хрумке. І яке здивування може очікувати відвідувача піцерії, якщо він побачить свою улюблену страву в іншому виконанні. Піца може бути не тільки круглою, а й трикутною, прямокутною, квадратною або у вигляді серця. Кулінари у всьому світі дивують шедеврами, змагаючись між собою не лише за смак, а й за презентацію страви.
Кругла піца: історія виникнення
Чому ж споконвічно страва набула круглої форми? Відповідь на це питання можна підкреслити з історії створення коржика. За етимологією слів «pizza» та «piatto» - площа та тарілка. На ті часи всі площі в Італії, звідки і походить страва, будувалися у вигляді кола. Та й тарілки були круглі. До того ж варто придивитися на технологію приготування. Робота піцайоло – справжня майстерність. Він на стільки вміло підкидає корж тіста в повітрі, що в результаті виходить гарне коло з рівним обрисом. Аркуш тіста за рахунок інерційної сили набуває форми кола. Процес приготування коржа нагадує циркове шоу з жонглюванням.
Згідно з статистикою, 90% піци, проданої у всьому світі, має круглу форму і може бути різних діаметрів: 20, 23, 26, 28, 33 см і більше – мега коло.
Нестандартні форми
Коли ж хочеться, чогось оригінального, отримати від страви не лише смакову насолоду, а й естетичну, тоді можна побалувати себе солоним пирогом у вигляді серця чи трикутника.
Трикутна піца має широкі кути і нагадує закритий пиріг. У такому пирозі знизу та зверху тісто, а всередині – соковита начинка. Такий пиріг ще прийнято називати як Кальцоне. До Дня закоханих попит має піца у вигляді серця. Для приготування коржа використовують спеціальну форму. При цьому начинка може бути різною: м'ясною, овочевою, рибною, грибною, сирною.
Піца в домашніх умовах
Майже всі домогосподарки готують піцу прямокутну. Саме такої форми йде лист від духовки. Він зручний у використанні. До того ж його розміри дозволяють приготувати велику піцу для всієї родини.
З формою піци можна експериментувати. Політ фантазії та піци готові. При цьому форма страви не впливає на її смакові якості. Адже головний секрет приготування криється не у формі, а в тісті та начинці. Вони мають бути чудовими у смаку.
Таким чином, чаклуючи над оригінальною формою, важливо не забути про головні інгредієнти. Адже під час подачі страва розрізається на шматочки у вигляді трикутника.