Справжня італійська піца: секрети приготування - фото 1

Піца – це національне блюдо Італії, яке є тонким коржом округлої форми з начинкою, розташованої зверху. Тісто для піци робиться обов'язково на основі дріжджів. А випікається правильна піца лише у печі,  а доставка піци в Києві здійснюється піцерією Чиполліно на Подолі.

Сьогодні піцу готують не лише на її батьківщині, в Італії, оскільки це страва, яка є однією з найвідоміших у всьому світі. Варіантів піци існує так багато, що зараз дуже складно відрізнити, яка піца є справжньою італійською, а яка – американською, російською чи, наприклад, французькою.

Основа піци

Тісто для правильної італійської піци має бути приготовлене на основі борошна з пшениці твердих сортів та закваски, так званих, натуральних дріжджів. У тісто можна додати оливкову олію.

В крайньому випадку іноді можуть використовуватися сухі дріжджі, але закваска - найкращий варіант.

При замішуванні тіста використовуються лише руки. Жодної техніки. І далі воно має бути залишене «відпочивати». Потім тісто мнуть і формують у кульки, а вже потім відправляють на більш тривалий «відпочинок» – у середньому вісім годин.

Час приготування тіста не рекомендується скорочувати. Коли тісто повітряне, що «добре відпочило», воно виходить правильним і легко перетравлюється організмом.

Після часу «відпочинку», кульки з тіста розкочуються в круглу основу. Далі спочатку пальцями, а потім долонями розтягують його до потрібних розмірів. Правильне тісто виходить, якщо дотримуватись усіх необхідних умов. За підсумками воно виходить у товщину приблизно 3-4 мм і має діаметр, що дорівнює 30-32 см.

Потім соус та начинка викладаються на тісто.

Справжня італійська піца: секрети приготування - фото 2

Начинка

Варіантів начинки існує так багато, що спробувати всі навіть неможливо. Вони залежать від виду та рецептів піци.

Однак, незмінні атрибути традиційної, справжньої італійської піци – це, звичайно, «моцарелла» – італійський сир та різні приправи. З усіх приправ найчастіше додають базилік. Або використовують як основу для піци песто соус, який виготовляється на основі базиліка.

Але традиційно томатний соус займає перше місце за частотою використання. Далі йдуть вершковий, песто, часниковий або соус їхнього шпинату.

Як начинка підходять зовсім різні інгредієнти. Можна приготувати піцу тільки з сиру (чотири сири), можна зробити м'ясну або навпаки вегетаріанську. Додати морепродукти або томати (Маргарита), гриби та сосиски (Фунги). Або взяти відразу чотири види начинки, по одній на кожен сезон (чотири сезони). Можна навіть спробувати додати ананаси та шинку (Гавайська). Фантазія тут обмежена або сезонністю та бюджетом.

Справжня італійська піца: секрети приготування - фото 3

Випікання

Для справжньої італійської піци потрібне особливе місце для випікання. Тому що згідно з традиціями вона повинна випікатися у спеціалізованій печі, що працює лише на дровах. Така піч називається помпейською і виконана у формі півсфери. Вогонь у ній розводять лише з одного боку, а далі сухий жар йде у верхню частину печі та відбивається у її центр.

Всередині жар може досягти часом температури, що дорівнює 360-400 градусів за Цельсієм. Саме через високі температури готується піца всього за 1,5 хвилини і стає хрусткою, а її начинка залишається такою ж соковитою і ніжною.

Вдома, на звичайній кухні, піцу потрібно випікати у 2 етапи. Спочатку в духовці, заздалегідь розігрітій до 250 градусів, кілька хвилин випікається одне тісто, далі його необхідно перевернути, покласти зверху начинку, і відправити в духовку ще на кілька хвилин. Завдяки цьому способу приготування і начинка, і тісто піци дійдуть до готовності в один момент.

Тут весь процес випічки йде від 5 до 12 хвилин. Залежно від потужності духової шафи.

Подача

Готову піцу потрібно обов'язково збризкати перед подачею оливковою олією. Воно може додати хрусту, трохи підсохлі краї піци і додасть їй додаткового аромату.

Правильну італійську піцу рекомендується подавати з келихом вина. Але вино має бути не насиченим, а легким. Наприклад, біле. Кращий варіант!

Однак не потрібно вживати піцу з напоями, що містять велику кількість цукру, наприклад газування, соки або коктейлі. Від кави теж краще утриматись. А в іншому – жодних заборон.

Смачного!