Піца з сирним бортом – доступна розкіш на Вашому обідньому столі. Цей один з найпопулярніших варіантів сучасної піци, можна замовити на сайті https://cipollino.ua. Піцерія Чиполліно здійснює доставку по всіх районах Києва. Ви можете відвідати піцерію Чиполліно на Подолі, зібравши за столом своїх друзів та родичів. Якщо гості вже на порозі, а прохолодний вечір не має в своєму розпорядженні виходу «у світ», то Ви можете приготувати піцу вдома, скориставшись рецептами та порадами від сайту https://cipollino.ua.

Звідки виникла піца з бортиком

Перш ніж детально зупинитися на піці, особливістю якої є хрумкий засмажений ароматний сирний борт, піцерія Чиполліно пропонує здійснити короткий екскурс у минуле такої чудової італійської страви, як піца.

Назва популярної і нині визнаної повсюдно страви походить від виразу «pizzicare», що дослівно означає «бути гострим». Попередник сучасного кулінарного вишукування, був вперше згаданий близько 7000 років тому. Тоді це просто був плоский круг-основа із тіста, з викладеною на нього начинкою. Посипка з тертого сиру зверху завжди була обов'язковою умовою приготування піци. Тільки так цей коржик міг отримати незабутній смак, тягучу консистенцію та ситність. Ці відмінні, від інших страв риси, і сприяли популярності піци зрости до неймовірних масштабів. Піца, що має сирний борт, зазнала на шляху свого становлення деяких змін, щоб дійти до споживача в сучасному оригінальному вигляді. Піца, відмінною рисою якої є сирний борт, відноситься до сучасних кулінарних вишукувань.

Піца з сирним бортом - фото 1

Перетворення піци та вихід на світову арену

Відомо, що давня представниця кулінарного мистецтва, у своєму первозданному вигляді коржика, вважалася винаходом італійців. При цьому її смак знали і любили жителі Ізраїлю, Стародавнього Єгипту, Стародавнього Вавилону та Греції. Проте, склад начинок відрізнявся:

  1. У Греці як начинки використовували пряні трави і часник.
  2. У Римській Імперії всередину такого коржика клали м'ясо з горіхами та м'ятою.

Загальна назва попередниць сучасної піци, у тому числі має сирний бортик, звучала в ті часи, як «хліб, що випікається на вогнищі».

Сучасність

Сучасна назва була задокументована 997 року, в населеному пункті поблизу італійського порту Гаета. В інтерпретації того часу, це було слово «піццо» і означало воно спочатку виплату своєрідної данини мафії за захист, що надається нею. У первісному значенні, тобто як своєрідна грошова одиниця оплати охоронних послуг мафії, на острові Сицилія, це слово існує і донині.

Удосконалення

З 16 століття почалося поширення продукту з різних країн світу. Сам рецепт зазнавав постійних удосконалень, не втрачаючи своєї індивідуальності. Деякі критерії залишилися незмінними:

  • тонке кругле тісто;
  • наявність начинки;
  • сирна скоринка;
  • випічки на вогні.

У 1552 році смак піци отримав соковито вишукане доповнення, завдяки чому вона стала ще соковитішою і отримала додатковий смаковий відтінок. А річ у тому, що в цей час до Європи було завезено дивовижний американський продукт – помідор.

Поширення світом. Як з'явився бортик та інтерпретація на тему сиру

У 20 столітті запатентований рецепт піци був завезений до Америки, разом з італійським емігрантом-кухарем. Почали відкриватися спеціалізовані магазини, пекарні, ресторани. Італійські переселенці, які зналися на приготуванні піци, набирали до своїх закладів американців.

Саме американці вигадали бортик. Поглиблення, що з'явилося в тесті, дозволило збільшити кількість начинки, через що піца тільки виграла.

Ще пізніше було придумано наповнювати борт сиром. Так він ставав не таким жорстким, сир у ньому розплавлявся, але не випливав. Це додало піці ще одну особливість.

Якщо Ви вирішили замовити піцу, яка має соковитий ароматний сирний борт, на сайті https://cipollino.ua, в інший раз, а зараз хочете зробити її самостійно, то Ви можете скористатися нескладним рецептом, наведеним нижче.

Піца, що включає сирний борт. Рецепт

Тісто:

  • вода – 170 мл;
  • дріжджі сухі – 1 гр.;
  • олія оливкова - 10 мл;
  • борошно пшеничне – 330 гр.;
  • сіль – 5 гр.

Начинка, сирний борт:

  1. Якісна ковбасна чи м'ясна продукція – 600 гр.
  2. Білі гриби – 400 гр.
  3. Кетчуп – 4 ложки або томати – 300гр.
  4. Цибуля ріпчаста - 1 шт. середня.
  5. Олія соняшникова - 50 мл.
  6. Перець чорний мелений - 1 гр.
  7. Сіль – 5 гр.
  8. Сир твердий – 300 гр.

Готується тісто звичайним способом. Підготовлені, нарізані продукти обсмажуються. Щоб зробити сирний борт, на тонкий підготовлений корж по краю викладається тертий сир. Потім тісто згортається всередину, утворюючи бортик. Після цього, на змащену олією або кетчупом основу, викладається начинка і вся поверхня посипається тертим сиром. Випікається піца з сирним бортиком у духовці 15 хвилин, при температурі 250 градусів.

Ексклюзивну піцу від шеф-кухаря, з сирним бортиком, Ви можете замовити з доставкою у всі райони Києва, за вигідною ціною, на сайті : https://cipollino.ua.

Піца з сирним бортом - фото 2