Існує безліч варіацій та ідей для приготування такого чудового ситного продукту, як піца. Один з найпоширеніших швидких варіантів – страва, приготована на листковому тісті. Можна вибрати дріжджове або бездрожжеве. Підійде будь-яка традиційна начинка. Можна пофантазувати та винайти свій, скажімо, вегетаріанський шедевр. Ну чи зовсім вже нетрадиційний – солодкий. На цю тему приємно фантазувати з дітьми. Запропонуйте їм нарізати фрукти кільцями та соломкою, а замість сиру потерти шоколад. До речі, можна використати сир камамбер для запікання з фруктами. Але слід зважити, що діти можуть не оцінити такого шедевра.
Яке тісто краще вибрати
Для надзвичайного результату, звичайно, можна зібратися з силами і зробити тісто своїми руками, за прабабусиним рецептом. А можна купити в магазині готові брикети заморожуванні. Зрештою, все одно ніхто їх не відрізнить. Результат, у будь-якому випадку, буде чудовим. З покупною сировиною і мороки менше, і значна економія часу.
Які можуть бути способи приготування піци з листкового тіста
Найпоширенішим способом приготування піци з листкового тіста є випікання її в духовці. Швидко можна приготувати піцу в мікрохвильовій печі. Але слід звернути увагу на те, що в інструкції до виробу зазвичай зазначено, чи рекомендується використовувати мікрохвильову піч для приготування страв з цього продукту. Листкове тісто, в залежності від форми випуску, також можна розкачувати, можна не розкачувати.
Чим зручне застосування листкового тіста для приготування піци
Крім зазначених вище економії часу та можливості кулінарної творчості з дітьми, є ще ряд переваг у використанні готового листкового тіста для приготування піци. Наприклад, оскільки ця страва і так передбачає відступ від традиційного рецепту, то можна зовсім не робити бортик, або зробити його особливими, начинити сиром або мисливськими сосисками (благо форма брикетів, в основному, квадратна). Ще можна зробити порційні квадратні шматочки. Це особливо зручно, якщо хтось один не їсть, наприклад, грибів. Для цієї людини будуть персональні піци класу Люкс без грибів. Зрештою, можна зробити таку мозаїку з різних варіантів начинки і кожен вибере те, що йому до вподоби.
Наш улюблений рецепт піци з листкового тіста
Можливо всі інгредієнти цього рецепту вже є у Вас у холодильнику:
- 1 упаковка замороженого листкового тіста;
- 3-4 стол.ложки кетчупу. Можна використовувати домашній соус або аджику;
- 350 гр. сиру. Можна брати будь-який, а можна кілька сортів. Так буде ще смачніше;
- 15 шматочків ковбаси. Можна нарізати їх соломкою;
- 10 оливок без кісточок. Можна розрізати їх навпіл;
- 10 каперсів, якщо Ви любите благородну кислинку;
- 0,5 кг печериць;
- 3-4 томати (5-6 чері);
- 2 ст. ложка оливкової олії.
Щоб тісто легше розкочувалося, звільніть його від упаковки та залиште при кімнатній температурі на півгодини. Попередньо на поверхню, де лежатиме заготовка, насипте борошна. Зверху також можна насипати борошно. Так воно не буде липнути, ні до поверхні, ні до качалки.
Поки заготівля лежить, Ви можете підготувати начинку. Гриби нарізати тонкими скибочками і злегка обсмажити з цибулею на оливковій олії. Ріжемо ковбасу, томати, оливки, трем сиром. Можете забути про каперси. І так буде смачно.
Тісто потрібно розкачати качалкою під розмір Вашого дека. Перед розміщенням його на деку, встеляємо поверхню папером для випікання або змащуємо олією. Щоб не пригоріло. Листкове тісто має «звичку» здуватися бульбашками при випіканні. Щоб цього не сталося, наколіть його виделкою.
Змащуємо заготовку кетчупом чи аджикою. Так блюдо не стане сухим. Розкладіть на поверхні майбутньої піци ковбасу, оливки, гриби. Нагору викладіть довгасті скибочки соковитого томату. Можна посипати заготівлю сумішшю ароматних італійських трав.
Посипаємо тертим сиром і розбризкуванням кілька крапель оливкової олії. У духовку потрібно поставити піцу з листкового тіста, коли вона нагріється до 180 градусів. Через 25 хвилин, вуаля, можна діставати страву з духовки, сідати за стіл і насолоджуватися ніжним смаком піци з листкового тіста, доки не застиг сир.
Як бонус, спробуйте замість начинки використовувати лише кетчуп, кілька видів тертого сиру та дрібку італійських трав. Особливо вдало поєднується ніжний смак запеченого Сулугуні, Моцарелли, з Пармезаном та Камамбером або Брі. Дуже швидко та смачно.